OPEN CALL EXPOSITIE PLANET HUMAN:

 

Stichting Daguerre, de organisator van de tentoonstelling, heeft voor de Open Call-editie van
2021 voor het thema “Planet Human" gekozen.

Het thema van de editie van dit jaar is Planet Human. 2021 is een jaar waarin een hoop gebeurt. Tegenwoordig staan kwesties als ecologie en menselijke impact over de hele wereld steeds meer centraal. We willen laten zien wie we zijn en een blijvende indruk willen achterlaten van al het goede dat de mensheid heeft voortgebracht. Toch valt er niet te ontkennen dat wij een ecologisch effect hebben op deze planeet. De effecten worden met de dag zichtbaarder. Neem bijvoorbeeld de huidige klimaatverandering en de stijgende temperaturen op aarde. De smeltende ijskappen veranderen onze planeet net zo definitief als de vroegere ijstijden. Deze ecologische effect dat zij op de planeet hebben is niet nieuw, maar wordt wel steeds moeilijker te negeren.

De impact van de mens bedreigt nu ons bestaan. Zal de stijging van de zeespiegel en de overblijfselen van plastic over duizend jaar nog merkbaar zijn? Of neemt de natuur onze plaats niet gewoon weer over alsof we nooit hebben bestaan?

Fotografie is een middel om de tijd te stil te zetten en het huidige moment te bevriezen. Ook maakt fotografie ons ervan bewust dat de wereld nooit stopt. Met dit thema laten we de wereld van vandaag zien, met onze blik naar de toekomst. We nodigen fotografen uit om na te denken en hun ideeën te delen over de mogelijke co-evolutie tussen mens en natuur. Meningsverschillen lijken toe te nemen, Gesprekken over verschillende extremen worden gevoerd en meningen worden vanuit allerlei invalshoeken geuit.

Met foto exposities van winnaars van de World Press Photo en National Geographic fotografen zoals Lori Nix & Kathleen Gerber, Alain Schroeder, Ralph Pace, Jo-Ann Macarthur, Bence Mate, Luis Tato, en anderen lichten wij het thema uit voor een breed publiek.

Wat laten wij als mens achter? Wie zijn wij als mens, naast het feit dat we bestaan? Hoe uiten we onszelf? Wat zijn onze dromen? Hoe zien die eruit? Hoe hebben we lief? Hoe ervaren we pijn, geluk en hoe groeien we? Maken onze imperfecties en donkere delen van ons collectief bestaan ons juist niet menselijk? En dan kunnen we nog een prangende vraag stellen: hoe leggen we deze emoties vast?

Fotografie is hiervoor het ideale middel, want het legt ons bestaan vast in al haar schoonheid en verwerpelijkheid.

Vanuit deze gedachte willen wij een regionale expositie organiseren die de prikkelende en hoogwaardige beelden!

Mee doen:

Een jury zal bepalen welke foto's worden geexposeerd op de daarvoor geplaatste frames op het plein voor de Nieuwe Kerk te Zierikzee. De foto's worden door de organisatie geprint op pvc.

Registratiecriteria voor fotografen National Geographic Zierikzee 2021:

1- Stuur maximaal 3 digitale foto's (300 px/inch, jpeg) van maximaal 1 mb per foto (of 3mb in totaal)

2- Een korte beschrijving van het  (max. 150 woorden)

3 - Een korte beschrijving van de fotograaf icl. NAW gegegevens (max. 150 woorden)

Gelieve alle gevraagde bestanden te in 1 mail te versturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor 8 juli 2021